bocul vid

Azi primul ministru Boc al României a avut un discurs în parlament. L-a bucurat foarte mult că a nimerit acuzativul aproape fără să citească: avea hîrtia în mînă dar nu se prea uita la ea și cu toate astea a reușit să spună “formula PE care o propune guvernul”, cu PE accentuat cu multă bucurie, ca un spadasin care a reușit o tușă la care demult nimeni nu se mai aștepta.

Discursul a fost scris ceea ce face cu atît mai îngrijorătoare inconsistența mintală priministrială. Ce ne spune personajul (și o repetă insistent):

Dacă nu mergem pe formula propusă de guvern și se optează pentru altă formulă, în 2011 vom avea nevoie de 5 miliarde de euro…

Modernul “pe” non-acuzativ din “mergem pe formula propusă” îi face cinste la limba lemnoasă. Ai spune că un avocat măcar la cuvinte se pricepe cît de cît. Problema mai gravă e că omul spune o aberație: “altă formulă” poate însemna orice, inclusiv o infinitate de formule la care niciunul din cei din guvern nu s-au gîndit vreodată. Boc poate spune sigur pe el că întreaga clasă de soluții inclusă în mulțimea “altele” ar produce un rezultat remarcabil de constant a cărui valoare au reușit să o și determine acolo la el la birou. Probabil agerul la minte ministru al învățămîntului care deriva viteza pumnului prezidențial la televizor pentru a demonstra nesimțirea copilului receptor a reușit din nou să aplice un procedeu matematic străin pentru a calcula fatidica sumă S.

6 thoughts on “bocul vid”

 1. Eu deja am nevoie de 5 miliarde de euro; de fapt am nevoie si de o suma mai mica dar asta e alta discutie :p

 2. A trebuit sa citesc de doua ori primul paragraf; am crezut ca PE e Parlamentul European si nu intelegeam prea bine cum devine chestia ca guvernul nostru propune formula lui:D
  Nu sunt de acord cu treaba cu infinitatea de formule. Guvernul nostru cu siguranta s-a gindit la toate formulele, inclusiv la cele ce nu le puteau trece prin minte.

  @Aburel: adica 5 miliarde plus inca o suma mai mica??? ai nevoi uriase!

 3. @mrx: deci 5 miliarde = infinit;;)
  eu credeam ca totul a fost facut clar cu ajutorul pixelului albastru si apoi transat de demonstratia insusi ministrului educatiei!

 4. In acest caz se scrie „si” dar se intelege „sau”.
  Sa explic:
  – Nu mai avem portocale, nu vrei mere?
  – Bine, vreau si mere daca nu mai sint portocale

 5. Aburelule, te-ai băgat în calcule prea complicate. Pentru majoritate diferanța (respectiv cîtul) dintre și și sau e prea mult. Ce îmi place și mai mult e că uneori logica e prea strîmtă pentru lărgimea de banda a ideilor unor persoane pregătite și (sau sau) atunci ei ies din matca și-sau-nu ajungînd să aibă nevoie de un nou operator: și/sau. Logica acestui cît nu am prins-o încă deși am încercat să o ingineresc-invers în diverse contexte pe unde l-am văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *