kingston ssdnow v+ 64gb

Mi-am făcut cadou de paști un SSD Kingston SSDnow V+ 64GB așa că voi posta un mini review subiectiv.

Așa arată ce am primit (scos din cutie):

100_6572

Mă interesa să știe TRIM și să fie rapid/nu foarte scump, așa l-am ales. Îl folosesc cu Windows 7 deci nu mă interesează să știe garbage collection, TRIM pare o alternativă mai bună.

Cîteva informații despre TRIM, garbage collection și de ce e nevoie de ele:

Memoria flash din SSD trebuie ștearsă înainte de a fi scrisă. Atunci cînd nu mai există sectoare șterse (pregătite pentru a fi scrise) și apare nevoia de scriere, înainte de scriere, controllerul trebuie să șteargă celulele de memorie. Asta durează. Consecința e că dacă nu există sectoare “preșterse” (curate), scrierile vor fi mult mai lente.

Există două soluții:

Garbage collection

Controllerul din SSD “înțelege” sistemul de fișiere (în acest moment se aplică doar pentru NTFS deci funcționează doar pentru Windows). Înțelegînd ce fișiere există în memorie, controllerul știe și unde se află spațiul liber deci poate să-l șteargă în fundal, cînd are timp, pentru a-l lăsa pregătit pentru noi scrieri.

Avantaje:

  • funcționează și în Windows XP sau Vista, la fel ca în Windows 7.
  • funcționează în RAID (pentru cine are nevoie).

Dezavantaje:

  • nu funcționează în Linux sau OSX (controllerele actuale nu înțeleg decît sistemul de fișiere Windows).
  • îl eventualitatea unei partiții puțin alterate sînt sigur că în controller nu există o logică foarte inteligentă pentru tratarea situației. Nu aș vrea să am de lucru cu un controller care înțelege relativ sistemul de fișiere dar șterge ceea ce consideră el că ar fi liber (înainte să am eventual șansa să scanez și să repar sistemul de fișiere).

TRIM

Există o comandă prin care sistemul de operare informează drive-ul despre sectoarele care s-au eliberat și pot fi șterse (pregătite pentru următoarea scriere).

Avantaje:

  • drive-ul face exact ce îi spune sistemul de operare (am mult mai mare încredere în sistemul de operare cînd vine vorba să știe ce fișiere am pe disc decît în controller).

Dezavantaje:

  • nu funcționează cu RAID (nu încă). Controllerele RAID nu transmit mai departe comanda TRIM.
  • nu funcționează decît în Windows 7 în acest moment (celelalte sisteme de operare vor implementa probabil comanda în versiuni viitoare dar acum nu pot folosi TRIM).

Paranteză răutăcioasă pentru fanii Apple: în acest moment SSD nu prea se adresează celor cu laptopuri albe. Pur și simplu nicio metodă de ștergere a celulelor deja folosite nu funcționează pe Mac cu OSX (OSX nu știe TRIM și Garbage Collecțion nu funcționează decît cu NTFS). Rezultatul e că după puțin timp de folosire, SSD-urile vor fi semnificativ mai lente în OSX decît în Windows. Sigur situația se va remedia dar e neplăcut să dai atîția bani ca să-ți expui laptopul la Starbucks și să nu poți beneficia de cea mai caldă tehnologie a momentului. Of! (am închis paranteza răutăcioasă)

Am crezut că voi primi un drive cu controller Samsung care are o revizie de firmware cu TRIM și știe garbage collection. Între timp Kingston a upgradat familia (SNVP325 e numele de cod al noii familii) și folosește acum un controller Toshiba. Unele review-uri sînt foarte pozitive. Toshiba pare o alternativă mai bună decît vechiul Samsung. E derutant totuși că diferența constructivă nu se vede clar în numele produsului.

Am creat o partiție pe drive cu Windows 7 (pentru ca partiția să fie aliniată corect), am clonat partiția cu sistemul de operare de pe vechiul harddisk și am bootat cam așa:

Am pus Chrome în startup doar pentru a se vedea că bootarea s-a terminat de fapt, nu doar că a apărut imaginea de fundal. Cînd Chrome e pe ecran, sistemul de operare e complet funcțional. Nu sînt fan Chrome, departe de mine gîndul, l-am folosit doar pentru că se încarcă repede, nu sînt interesat să mi se spioneze fiecare tastă apăsată atunci cînd introduc o adresă.

Configurația pentru bootarea de mai sus:

  • Athlon II x4 @ 3.1GHz pe AsRock A790GMH/128M
  • RAM: 4GB DDR2
  • Windows 7 Ultimate 32bit destul de încărcat dar fără alte aplicații pornite automat.

Ce spune că știe drive-ul:

specs

Un test de viteză la citirea lineară cu Everest:

1

Iregularitățile provin probabil de la faptul că drive-ul testat este cel de pe care rulează sistemul de operare deci există operații care se desfășoară în fundal în timpul testului.

Am citit în repetate rînduri că Windows 7 dezactivează defragmentarea pe SSD. Nu am constatat asta:

defrag

Concluzii:

  • sistemul bootează și în general funcționează mult mai rapid, fluent, reactiv cînd vine vorba de start de aplicații sau operații cu multe fișiere mici;
  • merită banii? deși sistemul merge mult mai frumos, probabil nu merită prețul actual;
  • Visual Studio 2008 este fără speranță. Nimic nu pare să-l poată ajuta, nicio cantitate de memorie, niciun upgrade la procesor sau SSD nu rezolvă probleme majore de performanță din VS.NET 2008. Motivul principal al achiziției a fost accelerarea lui VS.NET. Singura explicație care îmi rămîne pentru performanța deplorabilă, independentă de cît hardware arunci în el, este că genialii lui autori au pus pe ici pe colo timere ca să se asigure că experiența va fi una memorabilă și consistentă chiar și atunci cînd hardware-ul ar putea ajunge să mascheze semnătura inconfundabilă a monstrului: viteza de tîrîtoare șchioapă;
  • mi-am făcut cadoul de paști (a se citi “damblaua”).

4 thoughts on “kingston ssdnow v+ 64gb”

    1. Mai asteaptă zic eu. A costat aproximativ 150 de euro + taxe deși foarte probabil prețurile voastre sînt mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *